Kako se pije Glukozamin?

25 April 2017

U pokušaju da pronađu lako svarljiv oblik hrskavice, lekari u oblasti biomedicine, studijama su utvrdili da je glukozamin jedan od gradivnijih blokova hrskavice. Apsorbuje se brzo i bez otežavanja.

Glukozamin je jedan od bitnijih gradivnih blokova hrskavice i igra važnu ulogu u formiranju površina zglobova, tetiva, ligamenata, sinovijalne tečnosti, kože, kostiju, noktiju, srčanih zalisaka, krvnih sudova, kao i sluzi sekreta iz digestivnog, respiratornog i urinarnog trakta.

Jedan od fizioloških uticaja glupozamina na zglobove je da stimuliše proizvodnju glikozaminoglikana, takozvanu ,,kičmu“ hrskavice i promoviše uključivanje sumpora u hrskavicu.

Kako funkcioniše glukozamin?

Telo koristi glikozamin za proizvodnju drugih hemijskih supstanci uključenih u izgradnju tetiva, ligamenata, hrskavice i tečnosti oko zglobova.

Prilikom starenja dolazi do potrošnje hrskavice i površinskih slojeva zglobova, tako da može doći do oštećenja, kao i do gubitka delova hrskavice. Posledica toga je da ona gubi funkcionalni gel, kao i svoju prirodu i sposobnost da deluje kao amortizer, tačnije apsorbuje velike sile koje su na zglobovima. Nema dovoljno naučnih dokaza koji tvrde da sumpor od glikozamina deluje na oporavak i izgradnju hrskavice. Zbog toga je neophodan unos suplemenata.

Glukozamin je preporuka lekara, pomoću koga se može povećati gustina hrskavice i tečnosti ili bar sprečiti njihova razgradnja. Neophodno je kombinovati ga sa drugim odbrambenim faktorima, kao što su vežbanje, uzimanje i drugih suplemenata.

Glavna svrha je formiranje drugih lanaca, koji se zovu glikosaminoglucans, pomoću kojih zahtevaju regeneraciju zglobova.

Gde se nalazi glukozamin?

Pronalazimo ga u suplementima, kao i prirodnim namirnicama, gde je zastupljen u dosta malim količinama. Neke od tih namirnica su pojedine pečurke, kičmene moždine, životinjske kosti, u ljusci morskih plodova, kao i pomoću konzumiranja supe od krstaša i školjki. Zbog njegove nedovoljne zastupljenosti u hrani, ne može se unositi samo na taj način, pa su suplementi delotvornija preporuka.

Glukozamin se brzo i skoro kompletno resorbuje iz gastrointestinalnog trakta posle oralne doze. Deo se brzo ugrađuje u hrskavice u zglobovima posle peroralne primene što svakako znači da kvalitetni preparati na bazi glukozamina mogu biti od velike pomoći.

U cilju smanjenja upala, bola i otečenosti, kao i poboljšanja pokretljivosti zglobova, ovo je dobar način da oslobodiš pokrete i smanjiš opterećenje zglobova. Možeš ga pronaći u obliku gela, uz nanošenje na bolni i otečeni predeo zglobova, kao i uvidu kapsula namenjenih za oralnu upotrebu, uz obaveznu konsultaciju sa lekarom pre upotrebe.

Razlikujemo dve osnovne vrste glukozamina

-Glukozamin Hidrohlorid
-Glukozamin Sulfate

Glukozamin Hidrohlorid predstavlja referentni oblik glukozamina u jasno blažem obliku delovanja, zbog čega efekti nisu blagotvorni kod ljudi sa težim stanjem.

Glukozamin Sulfat ima daleko bolju moć apsorpcije. Sportisti ga koriste kao dodatak ishrani, dok je izbor i ljudi sa osteoartritisom.

Studija sprovedena na biciklističkim konkurentima, zabeležila je da je glukozamin sulfat pri dozi od 1500 mg do 3000 mg dnevno smanjio indikator razgradnje kolagena bez značajnog uticaja na indikatora sinteze kolagena.

Korišćenje glukozamina u kliničke svrhe pokazale su mnoge benefite i rezultati su impresivni. Za razliku od drugih terapija koje samo smanjuju osetljivost na bol, ali ne čine ništa da reše osnovni problem i uzrok, glukozamin hrani zglobove i smanjuje dalje oštećenje tkiva i pre svega ima dokazano dobru istoriju korišćenja.